Wat is autisme?
Om bij de basis te starten, wat is autisme precies? De term autismespectrumstoornis (ASS) is afkomstig uit de DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders).
Autisme komt voor in vele vormen. Van mensen met een hoog IQ tot mensen met een laag IQ. Er zijn mensen die zich met de stoornis zelfstandig door het leven slaan, mensen die volledig hulpbehoevend in een instelling leven en alle denkbare scenario’s daartussen. Wat alle mensen met autisme gemeen hebben is dat hun hersenen anders functioneren als die van mensen zonder de stoornis. Met name het verwerken van alle informatie die de hele dag door binnenkomt wordt op een andere manier verwerkt. Dat leidt tot overprikkeling.
Wat is de relatie tussen voeding en autisme?
In 2015 ontdekken wetenschappers van Harvard en MIT een verband tussen autistisch gedrag en een verminderde activiteit van een heel belangrijke neurotransmitter in het brein. Dit type neurotransmitter zorgt normaal gesproken voor de overdracht van de signalen, waardoor het brein kan communiceren met de andere organen in het lichaam. Juist bij mensen met autisme en ADHD wordt dit proces verstoord en tot voorkort was er alleen hulp in de vorm van begeleiding en gedragstherapie. Nu, met de nieuwste kennis over het helende effect van voeding in combinatie met een aangepast leef en beweegpatroon, is er werkelijke verbetering van de hersenfunctie haalbaar met heling in plaats van uithouden van de stoornis als aantrekkelijke optie! Stel je voor wat het betekent voor je dagelijkse leven als je hersens je gaan steunen in plaats van beperken!
Hoe dat dan zit, met die kennis? Niemand is een massa; ieder mens is uniek en dat is pràchtig. Het is óók zo dat er lijnen te herkennen zijn in gedrag, behoeftes en problematiek. Je leest hier over een aantal factoren en gevolgen die, weliswaar in uiteenlopende combinaties maar toch, als leidraad gelden voor mensen met een autistisch brein. Uit ervaring weet ik dat het vinden van gezonde voeding voor deze mensen een hele uitdaging is. Om niet alleen gezond te eten, maar ook mèt de voorwaarden om die helende voeding ook werkelijk te kùnnen eten.
Want, wist je dat een autistisch brein
- geen koppeling maakt dat je moet eten als je je flauw voelt?
- jouw barstende hoofdpijn niet vertaald wordt als een prikkel dat je dorst hebt en dus moet drinken?
- de voeding op je bord kan waarnemen en jou tot eten kan aanzetten als alle producten van je maaltijd los van elkaar op je bord liggen?
- de juiste consistentie van je voeding nodig heeft zodat Jij het door kan slikken?
- het slikken volautomatisch blokkeert als de voeding ongezond of niet zuiver is?
- behoefte heeft aan een vast eetpatroon zodat het minder hoeft te schakelen om alle gerechten die op je bord komen te analyseren; deze input niet steeds opnieuw hoeft om te schakelen naar de activiteit ‘eten”?
De relatie tussen voeding en autisme is zó voor de hand liggend, zo simpel toe te lichten, dat we er nauwelijks bij stilstaan! Daar komt bij dat er in de reguliere zorg nauwelijks aandacht voor is en dat voeding als Medicijn Sterker nog, de helende kennis valt niet binnen de wetenschap van huisarts en reguliere specialisten, is niet in het zorgpakket te vinden, wordt niet vergoed. Kortom; er is moed voor nodig en een avontuurlijke, eigenzinnige instelling om deze weg in te slaan en het roer om te gooien naar de nieuwste inzichten!
Lees zelf mee en bepaal je mening;
Autisme is van epigenetische aard. Dat betekend dat het in aanleg in het DNA aanwezig is en onder bepaalde omstandigheden geactiveerd wordt. Het gen dat als taak heeft om stoffen selectief de cel binnen te laten en ongewenste stoffen buiten houdt stuurt daartoe de zogenaamde “Slotjes” aan op de celwand. Dit ingenieuze proces van openen en sluiten wordt in de huidige tijd verstoord door invloeden van buitenaf zoals de exorfinen, waardoor het systeem overbelast raakt met als gevolg ontstekingen, een verlaagde productie van Dopamine en Exorfinen en overname van stressbeheersing door een ander circuit wat bijnieruitputting en Burn Out veroorzaakt. Ook uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat er verband is tussen de darmen en hersenen.
Wat kan voeding betekenen voor iemand met autisme?
Dopamine-tekort is de kernoorzaak van autisme en daarmee tevens de link naar herstel, want de aanmaak van méér Endorfine geeft automatisch meer Dopamine-productie. Je kan zelf de verhoging van je Endorfine beïnvloeden door het nuttigen van specifieke voedingsstoffen en door het suppleren van enzymen. Dat tezamen geeft je overzicht, focus, planning, impuls om tot actie komen en vooral; het geeft je je RUST terug.
Even inzoomen nog wat hier concreet bedoelt wordt. Stel je de impact op het leven voor als DIT effect, dit herstel, waar wordt.
Wat is je winst?
- Overzicht op je eigen leven; op gebeurtenissen, een onbekende omgeving of situatie, op je dagelijkse taken en zicht op je financiën
- Focus op doelen
- Je kan zelf een planning maken
- Je voorstellingsvermogen, je fantasie gaat “open”
- Je voelt je eigen, natuurlijke impuls om in actie te komen en dan begint de verBETERing helemáál door te werken in je persoon en je leven.
Mensen met autisme hebben daarnaast aanleg voor het lekkende Darm syndroom. Pas als de darmwand perfect functioneert worden de stoffen uit goed voedsel van goede kwaliteit, aangevuld met de extra stoffen uit supplementen in het lichaam opgenomen Pas dan zal de hormoonhuishouding herstellen. Dat wil zeggen; als de darmwand stoffen die ontstekingen veroorzaken niet doorlaat en de voedende stoffen laat passeren.
Als je hier mee aan de slag gaat dan is de ervaring dat al binnen enkele weken de verBETERing te voelen en zien is. Puur door kritisch en met kennis van zaken te kiezen voor helende voeding.
Meer weten? Neem contact met me op!
Of neem een kijkje bij mijn voedings- en leefstijlprogramma EET.JE.BETER.