Wereldwijd zijn er miljoenen mensen met fibromyalgie. Hoewel deze aandoening sinds enige jaren volledig wordt erkend door de westerse geneeskunde, is de exacte oorzaak nog niet duidelijk. Wetenschappers onderzoeken in de richting van disbalansen in het brein, ontstekingen en veranderingen in de hormoonhuishouding.

 

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie is een vorm van reuma die de spieren en het bindweefsel treft, maar niet de gewrichten zelf. Fibromyalgie wordt daarom ook wel weke delen reuma genoemd. Het woord fibromyalgie komt uit het Grieks: ‘fibro’ staat voor bindweefsel, ‘myo’ staat voor spier en ‘algie’ voor pijn.

De hoofdklachten zijn spierpijn, pijn in en rondom de gewrichten of waar pezen aan gewrichten aanhechten. Deze klachten doen zich op specifieke plekken voor, die tenderpoints worden genoemd. Deze pijnpunten beginnen meestal in de nek, schouders, lendenstreek en heupen. Andere klachten die bij fibromyalgie horen zijn chronische vermoeidheid, stijfheid, slaapproblemen, temperatuurgevoeligheid, darmklachten, concentratiestoornissen, gevoelloosheid, tintelingen, hoofdpijn, depressieve gevoelens en angsten. Fibromyalgie treft meestal vrouwen.

Mogelijke oorzaak 1: chemische disbalans in het brein

Een recente studie laat een mogelijk verband zien tussen een verstoring in de boodschapperstoffen (neurotransmitters) in het brein en fibromyalgie. De voornaamste betrokkenen zijn GABA en glutamaat.

Glutamaat is een opzwepende neurotransmitter en GABA een kalmerende. Wetenschappers opperen dat tekorten aan GABA bepaalde regio’s in het brein overactief maken, met een verhoogde gevoeligheid en pijn als gevolg. Een verstoring in de balans GABA/glutamaat kan komen door een tekort aan vitamine B1. Om voldoende GABA te kunnen produceren is vitamine B6 nodig. Omdat de B-vitamines in teamverband werken kan je het beste kiezen voor een B-complex supplement, maar nog beter is goede voeding. De B-vitamines zitten veel in noten, vis, granen, peulvruchten en avocado. Vooral zonnebloempitten zijn aan te raden, omdat hierin naast vitamine B ook nog rijkelijk magnesium te vinden is. En juist fibromyalgie- patiënten hebben vaak lage magnesiumspiegels in het bloed dus extra magnesium kan zinvol zijn.

Glutamaten zitten van nature in onze voeding omdat we de stof nodig hebben, zoals in moedermelk, in oude kaas, zeewier, tomaten en sardientjes. Het geeft een hartige smaak die velen kunnen waarderen. Maar Glutamaat wordt ook vaak toegevoegd aan bewerkte producten om de smaak te versterken. Het heet dan E-621. Bij fibromyalgie is het raadzaam om een overmaat aan glutamaten zoveel mogelijk te vermijden.

Mogelijke oorzaak 2: stress

Volgens psychologisch onderzoek kan stress een negatieve invloed hebben op de hoeveelheid GABA in het brein. Dit verklaart waarom onderzoekers recent concludeerden dat ontspanning, meditatie en tijd om “te Niksen” zeer effectief in te zetten is om mensen met fibromyalgie beter te maken.

Mogelijke oorzaak 3: ontstekingen

Een zeer recente studie bracht aan het licht dat fibromyalgiepatiënten vaak last hebben van chronische laaggradige ontstekingen. Dat zijn stille slopers die pas bemerkt als de schade die ze aanrichten zich uit in ziekte of vage klachten als allergie en moeheid.

Mogelijkheid 4: hormonale veranderingen

De meeste vrouwen kennen het maar al te goed: stemmingswisselingen door (maandelijkse) hormonale schommelingen. De hormonen, die de functie van de neurotransmitters in ons brein regelen en met name stress-gerelateerde hormonen kunnen fibromyalgie verergeren volgens onderzoekers. Ontspanning, puur door het opvoeren van lichamelijke beweging toonde in een onderzoek al na zes weken verlichting van de klachten aan. Een grote meta-analyse bevestigt dat het effect van pilates, yoga, qi gong en meditatie heilzaam kan werken op de gezondheid van fibromyalgiepatiënten, net als Mindfulness.

Medicatie als oplossing? Prednison is een synthetisch medicament, sterker nog als de natuurlijke stof waar die van afgeleid is; het natuurlijke bijnierschorshormoon Hydrocortison dat de immuniteit onderdrukt. Hierdoor verdwijnen de ontstekingen en daarmee de pijn en andere klachten die zich uiten bij Fibromyalgie. Maar het is in de kern symptoombestrijding; het lichaam zelf wordt er niet BETER door. De natuurlijke immuniteit wordt stilgelegd, dus ook vatbaarheid voor andere aandoeningen ligt op de loer.

Bij een systemische kuur mag het gebruik van prednison niet zomaar gestopt worden, maar volgens een zorgvuldig schema worden afgebouwd. Het komt voor dat de bijnierschors niet meer op gang komt.

Misschien reden om toch eerst Voeding als Medicijn te overwegen? 

Hoe kijk ik als voedingscoach tegen de ziekte aan? Is er een oplossing voor de ziekte te vinden in het licht van de Epigenetica die zich de laatste 10 jaar begint te ontwikkelen? Deze wetenschap over de invloed van milieufactoren op onze ingenieuze chemische balans. Zijn er wetenschappelijk onderbouwde behandelmogelijkheden met voeding?

Voeding om te vermijden

Opvallend is dat het in relatie tot voeding ook gaat om ontstekingen aan de neuronen te voorkomen. Suiker, vlees, zuivel, plantaardig geoxideerd vet en alcohol jagen ontstekingen in het lichaam aan.

Ontstekingsremmende voeding

Er is heel veel voedsel binnen handbereik dat ontstekingen kan remmen.

Fruit

Onderzoekers vermoeden dat dit komt door de fenolen en carotenoïden. Bessen en dan vooral blauwe bessen hebben een verlagend effect op de ontstekingsmarkers in ons bloed en vooral de mix van vele fruitsoorten werkt krachtig door de combinatie. En de granaatappel, die staat op één!

Groenten

Donkergroene bladgroenten zoals boerenkool en spinazie werken ontsteking verlagend. Met name kolen uit de familie van de kruisbloemigen werken sterk ontstekingsremmend.

Kolen, broccoli en spruitjes bevatten sulforafaan, dat in verband gebracht wordt met minder ontstekingen aan de aderen. Vele antioxidanten die een ontstekingsremmende werking hebben herken je aan hun prachtige kleuren. En de kaempferol, die geel is, staat op één.

Vetten

Olijfolie bevat omega 9 en vele actieve plantenstoffen, de polyfenolen die sterk ontstekingsremmend werking werken.

Meer over de vetzuren. Omega 3 werkt sterk ontstekingsremmend, met name de langeketen omega 3-vetzuren zoals EPA en DHA in vette vis, zoals haring, makreel en zalm. Algenolie is een makkelijke bron van langeketen omega 3-vetzuren; de algen maken zeer veel EPA en DHA aan.

Korteketen omega 3 vetzuren zoals chia- en lijnzaad hebben dit effect minder, omdat het lichaam ze vaak door een overschot aan omega 6 niet om kan zetten in langeketen vetzuren.

Groene thee

Groene thee is een krachtige ontstekingsremmer. Echter, niet iedereen voelt zich goed bij de Theïne waarvan je, net als van Cafeïne, erg onrustig van kan worden. Kies dan voor Rooibosthee, die theïne-vrij is.

En meer mogelijkheden om met voeding beter te worden

Paddenstoelen zoals reishi, cordyceps, shiitake, maitake en porcini worden vaak als luxe of versiering van de maaltijd gezien. Maar het zijn krachtige ontstekingsremmers. Vermoedelijk repareren paddenstoelen ook de darmwand, wat het immuunsysteem kalmeert.

Knoflook versterkt niet alleen het immuunsysteem, het werkt ook nog eens ontstekingsverlagend. Onderzoekers zien dat knoflook op verschillende manieren z’n werk doet. Met name de zwavels stimuleren het lichaamseigen glutathion (GSH), waardoor vooral mensen met ontstekingen aan de darmen baat bij hebben. De meeste kruiden beschikken over krachtige, medicinale eigenschappen. En kurkuma, die staat op één! ook wel koenjit, kurkuma, geelwortel of turmeric genoemd. Andere bekende ontstekingsremmers zijn gember, kaneel, kruidnagel, peper, oregano en salie. Vooral kruidenmengsels zoals Italiaanse kruiden of kerrie zijn heilzaam doordat ze elkaar versterken in hun werking.

Dus wat kun je met voeding als je Fibromyalgie hebt?

Een behandelplan voor mensen met fibromyalgie met gegarandeerde resultaten bestaat op dit moment nog niet. Maar voeding is absoluut een van de sleutels naar verbetering en het mooie is dat wat je eet en hoe je je leven inricht, dat heb je voor een groot deel zelf in de hand. 

Wat kan ik bijdragen aan je herstel?

In het Programma EET.JE.BETER zal je om te beginnen je lichaam ontgiften. Zo kan je lever weer optimaal werken en je darmen kunnen hun taak weer aan waarmee je natuurlijke ingenieuze chemische systeem weer de kans te krijgt om vóór je herstel te werken. De effecten merk je al binnen een paar weken; je hebt meer energie, je bent fitter en allerlei vage klachten zijn zomaar verdwenen!

Hoe dan?

Je neemt een uitgebalanceerde combinatie van supplementen om de aanzet tot je herstel te ondersteunen. Vitaminen, mineralen, plantenstoffen en eiwitten.

Dat de maandelijkse coaching een nuttige toevoeging is aan het Programma komt doordat echt niemand gelijk is: sommige mensen krijgen juist verergering van de klachten door bepaalde typen vezels in groente en fruit. Bij anderen kan er een gevoeligheid voor gluten aan de fibromyalgie ten grondslag liggen.

Zo sturen we in goed overleg jouw verandering van Voeding en Leefstijl aan, zodat je de perfecte persoonlijke balans die voor jou werkt ontdekt!