Vetten

Er zijn 3 soorten vetten

  • Verzadigd vet
  • Enkelvoudig onverzadigd
  • Meervoudig onverzadigd

Vet is brandstof en óók een belangrijke essentiële  bouwstof.

Vet bestaat uit Glycerol en meer of minder Vetzuren die zich daar aan hechten.                                                                      De kwaliteit en functionaliteit van vet wordt bepaalt door het aantal aangehechte vetzuren.

De gezonde verhouding van vetten

Voor optimaal functioneren van de chemische processen in je lichaam werkt opname met de voeding in gelijke hoeveelheden Omega 3/6/9 het beste. De wand van elke cel in je lichaam bestaat voor een deel uit cholesterol, uit verzadigde vetten en uit omega 3 en 6.  En het gezonde brein heeft bijvoorbeeld  50% DHA uit Omega 3 nodig. Logisch dus, dat wat je eet van invloed is op je cel en breingezondheid.

Als de verhouding van de opgenomen vetten uit voeding gezond is, dan kan de cel optimaal zuurstof binnen laten.      Zuurstof dat nodig is om voedingsstoffen om te bouwen in energie. Minder zuurstof = minder energie.                        Maar in de westerse voeding is de consumptie van Omega 3 ernstig te laag, tegenover Omega 6; torenhoog.                  Hoog Omega 6 bevordert ontstekingen in het lichaam doordat het lichaam meer van het ontstekingsbevorderende ‘vrije arachidonzuur’ zal maken.

En de effecten van een te laag Omega 3?                                                                                                                                                De symptomen lopen uiteen van oppervlakkige ongemakken tot verstoring diep in de cel en daarmee op je chemische balans.

  • Droge huid.
  • Slechte concentratie
  • Artritis en gewrichtspijn
  • Hersenproblemen
  • Obesitas
  • Stagnerende oogfunctie

Balans in je vetgehaltes creëren, dat kan je deels zelf met voeding                                                                        Met een aangepast voedingspatroon dat minder Omega 6 bevat door het weglaten van specifieke vette producten zoals dieet”boter”, margarine, halvarine, dierlijk vet en plantaardige olie zoals zonnebloemolie. Dit in combinatie met gebruik van gezonde vetten in de keuken (roomboter, olijfolie en kokosolie) en suppletie van Omega 3.

Vet is dus een noodzakelijk, gezond voedingsmiddel, mits de juiste vorm en hoeveelheid wordt gegeten.

In één natuurlijk voedingsmiddel kunnen meerdere vetten zitten.                                                                                        Zoals bij een Avocado met                2,1 gram verzadigd vet                                                                                                                                                                            10 gram enkelvoudig onverzadigd vet                                                                                                                                                  1,8 gram meervoudig onverzadigd vet

  • Verzadigd vet

Dit vet is hard op kamertemperatuur.                                                                                                                                                  Het is goed geschikt om in te bakken; het is om te verhitten zeer geschikt en echt veilig.                                                      Zoals dierlijk vet, reuzel, kokosvet, maisolie, sojaolie  en palmolie. En moedermelk.

De recepten van EET JE BETER worden vaak met kokosvet bereidt.                                                                                        Ik zet de vele voordelen voor je op een rij;

Het is gezond voor hart – en bloedvaten
Helpt om het lichaamsgewicht gezond te houden
Ondersteunt het immuunsysteem
Ondersteunt het metabolisme/de spijsvertering
De huid blijft er gezonder en sterker van
Kokosvet ondersteunt de functie van de schildklier
Het is  ontstekingsremmend                                                                                                                                                              Het beschermt tegen virussen

  • Enkelvoudig onverzadigd vet

Minder vaste vorm als verzadigd vet.

Zoals olijfolie, kokosvet en noten en avocado. Ook Oliezuur, een Omega 9.

  • Meervoudig onverzadigd vet

Tweevoudig vet= linolzuur, een Omega 6

In noten, zaden, arachideolie en dieetmargarines.

Linolzuur is wel nuttig; het beïnvloedt de hoeveelheid Omega 3.

De te grote hoeveelheid Linolzuur in de westerse voeding geeft het een slecht imago omdat het daardoor ontstekingen veroorzaakt. Met een aangepast voedingspatroon in combinatie met Omega 3 suppletie is dit in balans te brengen. En dat is werkelijk helend voor het lichaam.

  • Drievoudig onverzadigd=ALA, DHA,EPA

Zoals in lijnzaad, hennepzaad, algenolie, vis, goed vlees en krilolie

Deze Omega 3 vetten zijn ontstekingsremmend.

Het zal je niet ontgaan zijn; het is in de media groots onder de aandacht gebracht de laatste maanden. Wat de marketeers van fabrikanten in samenwerking notabene met de medische stand, je op de mouw heeft gespeld over de zin van dieetproducten en medicijnen tegen hoog cholesterol. Je leest alles over de zin en het gevaar van cholesterol in de Cholesterolleugen van prof. dr. Walter Hartenbach.

Zoals deze lezing laat zien; de selectief doorlaatbare wand van al je 60 biljoen cellen bestaat grotendeels uit vet.            En je hersenen;  60 % vet!

Het is wel de kunst om vetten in de juiste vorm en hoeveelheid te eten want ook hier draait alles om BALANS. En die ontdek je weer in je voeding als je volgens de adviezen van mijn programma EET JE BETER gaat eten en bewegen. Het is principe is echt heel simpel, als je er maar even aan herinnert wordt hoe je dat gezond doet.

Van biologie naar het grote geheel.

Tot voor kort ging het op;   

Leef een lang en gezond leven.                                                                                                                                                            Ga dood als het je tijd is.                                                                                                                                                                    100 jaar geleden was je met 65 je oud en versleten. Sinds we anders zijn gaan leven en eten worden we veel ouder maar met veel en chronische aandoeningen en stoornissen. Inmiddels heeft nu al 27% van de jeugd deze ook.

Een chronische aandoening; wat is dat?

Bij een ‘chronische aandoening’ is er over het algemeen geen uitzicht op volledig herstel. Deze gaat doorgaans gepaard met pijn, geestelijk lijden, beperkingen in functioneren of andere klachten. De mate waarin mensen hinder ondervinden verschilt per aandoening en per individu. Er is sprake van Multi Morbiditeit als een patiënt meer dan één (chronische) aandoening heeft in een bepaalde periode.

De volgende cijfers gaan over mensen die contact hebben gehad met de huisartsenpraktijk (zowel huisarts als POH), waarbij een diagnose in het medisch dossier is geregistreerd. Een aantal zal nooit bij de huisarts komen en wordt dus nog niet meegeteld in deze cijfers.

Wat de nieuwste cijfers aantonen

Op 1 januari 2018 zijn er 9,9 miljoen mensen in Nederland met een chronische aandoening

Dit komt overeen met 58% van de Nederlandse bevolking, waarvan 4,6 miljoen mannen (54% van alle mannen) en 5,3 miljoen vrouwen (61% van alle vrouwen). De schatting is gebaseerd op een selectie van 109 door de huisarts geregistreerde chronische aandoeningen. Van deze groep hebben ook vele mensen meerdere chronische aandoeningen.

Hoewel chronische ziekten op alle leeftijden voorkomen neemt het percentage mensen met één of meer chronische aandoeningen toe met de leeftijd. De prevalentie onder personen jonger dan 40 jaar is ruim 40%.

Van mensen boven 75 jaar  heeft 95% ten minste één chronische aandoening. (1)                                                              Dit aantal zal tot 2013 blijven groeien.

Top 10 chronische ziekten

1 Nek- en rugklachten 1.982.300
2 Artrose 1.199.100
3 Diabetes mellitus 1.111.000
4 Angststoornissen 1.046.300
5 Contacteczeem 961.700
6 Gezichtsstoornissen 749.500
7 Coronaire hartziekten 732.200
8 Gehoorstoornissen 624.600
9 Infecties van de onderste luchtwegen 619.300
10 Astma 613.500

Vetten die je moet eten omdat het lichaam ze niet zelf kan maken                                                      Alfalinoleenzuur=ALA is een meervoudig onverzadigd vetzuur wat zit in plantaardige oliën, vooral in lijn zaadolie. Lekker in de yoghurt als olie of ingrediënt van je zaden en notenmix. En een beetje in vlees en verse bladgroenten.

Omega 3 vetzuren EPA en DHA; vissen zitten er boordevol mee omdat ze  Omega 3-bevattende algen eten. De oceanen zijn flink verontreinigd zijn met plastic, zware metalen en xeno-oestrogenen (hormoon verstorende stoffen). Nou is het logisch; hoe langer de vis in de zee leeft en hoe vetter hij is, hoe meer van deze stoffen hij opslaat in zijn vet, en bij gekweekte vis is het al niet anders. Visolie van deze dieren bevat al deze verontreinigingen. Kies voor topkwaliteit Omega 3 visolie met de goed opneembare vorm, de fosfolipiden. Zonder gifstoffen of vulstoffen.            Of kies voor een gezond en plantaardig alternatief; de olie van de in bassins gekweekte algen                                              Ook mijn gerenommeerde producent van Nutrilite zorgt dat de olie ontdaan is van alle toxische stoffen volgens vastgestelde toelaatbare normen.

De vorm                                                                                                                                                                                        Als plantaardige olie, met name uit lijnzaad. Ook visolie en algenolie bevatten veel Omega 3; dit kan zijn in de vorm van triglyceriden of ethyl-ester. In de vorm van triglyceriden geeft dat de positieve eigenschappen af, niet  in de ethyl-estervorm.  De minimale dosering DHA is 500 mg per dag.

Vet, bouwstof voor prostaglandines                                                                                                                        Prostaglandines regelen véél; bloedstolling, bloeddruk, je vruchtbaarheid en de ontstekingsgevoeligheid. De gezondheid van je huid. De hormonale balans en functies. Enkele specifieke voordelen zijn verder de verbetering van mentale en cognitieve functies. Met name mijn cliënten met autisme verbeteren met dit supplement.

Weetje                                                                                                                                                                          Paracetamol; een link met je vetbalans?                                                                                                                      We zijn er zo aan gewend geraakt om medicijnen te slikken.  Maar kennen we de bijsluiter?                                          Kennen we de bijwerkingen goed genoeg om bewust en weloverwogen voor een bepaald medicijn te kiezen?               Neem deze heel alledaagse pijnstiller; Paracetamol. Een overal vrij verkrijgbaar tabletje met een onschuldige imago. En laat die nou de Omega 3 & 6 balans verstoren. Ooit iets over gehoord?

Heb je je voeding in balans, dan zijn er nog andere factoren die de omzetting van oliën/vetten naar prostaglandines belemmeren en die lijst? Die staat bol van alledaagse herkenbare factoren, helaas.                                                           Tel maar op

Stress                                                                                                                                                                                                  Transvetten, suikers of alcohol in onze voeding                                                                                                                                Tekort aan mineralen                                                                                                                                                                          En het kwam al ter sprake; te veel omega 6 ten opzichte van omega 3 in onze voeding                                                          Te veel verzadigd dierlijk vet uit vlees, kaas, zuivel                                                                                                                        Te veel arachidonzuur, met name uit (varkens)vlees en pinda’s.                                                                            Ontstekingen/virale belasting                                                                                                                                               Mannen; maken de omzetting moeilijk                                                                                                                                              De effecten van ouderdom.                                                                                                                                                          Medicijnen zoals statines en insuline                                                                                                                                                  Straling                                                                                                                                                                    Bloedsuikerspiegelschommelingen, insulineresistentie, diabetes, chronisch verhoogd insuline.

Heb je ooit het etiket op de verpakking van je luxe koekjes gelezen? Check de ingrediënten.                                                Dan (w)eet precies wat je eet. En eigenlijk; waarom je het koekje beter kan laten staan.

Ik kom er steeds weer op uit; alleen met een optimale leefstijl is het enigszins mogelijk om Omega 3 optimaal om te zetten in EPA. Dat ligt nu maximaal tussen de 8-20% en van DHA, welke omzetting is nog lastiger is, maximaal tussen 0,5% en 9%.

Weetje                                                                                                                                                                                                      De mate van oxidatie van visolie tijdens het productieproces wordt in TOTOX uitgedrukt.                                                  Meer kennis Google je op “Rubinrapport visolie”.

Vit. E rijke voedingsmiddelen zoals Amandelen  Hazelnoten  Tarwekiemolie herstellen het lichaam van vet-oxidatie.  Je komt ze allemaal tegen in de recepten van EET.JE.BETER programma!

Aanraders om te lezen

De cholesterolleugen van prof.dr Walter Hartenbach

The optimum nutrition bible van Patrick Halford

Why zebra’s don’t get ulcers van Zapolski