Aluminium

Wat is het

Volgens schattingen is aluminium het derde element op de ranglijst van elementen in de aardkorst, na zuurstof en silicium. In Suriname waren tot 2010 grote winstgevende mijnen, anno 2010 is Australië de grootste leverancier van het mineraal. Aluminium wordt op 8,5% van de aarde als erts gevonden op de grond in de vorm van bauxiet=aluminiumoxide. Dat wordt verhit tot 140°C / 240 °C, afhankelijk van het type erts, en vormt zo natriumaluminiumhydroxide (NaAl(OH)4).

Waarom zouden we juist aandacht geven aan dit metaal?

Aluminium zit in mais, sommige kazen, zout, en thee. Vanaf het midden van de twintigste eeuw nam de aanwezigheid van het metaal in ons dagelijks levens nog verder toe omdat de toepassing zo veelzijdig is.

Het kan voedsel afschermen van licht, lucht, vocht en andere externe invloeden. Erg handig in gebruik ook; het folie voorkomt dat voedsel uitdroogt. Je kunt er barbecueroosters mee schoonhouden door lekkend vet op te vangen en om bijvoorbeeld een aardappel in te pakken en in de hete folie te laten garen, lekker met kruidenboter er in!

Aluminiumfolie heeft daarnaast de bijzondere eigenschap dat het blijft staan als je het vouwt, de zogenaamde ‘deadfold’, wat voordelen biedt bij het verpakken.

En wat dacht je van aluminium in medicijnen, vaccins en deodorant.

Chinezen

Gebruikers van heroïne of cocaïne gebruiken aluminiumfolie om brokjes drugs op een vuurtje te verwarmen en met een rietje of ander buisje de vrijgekomen dampen in te ademen. Dit gebruik noemt men chinezen.

Lunchpakket mee. Hoewel aluminiumfolie gerecycleerd kan worden is het voor meenemen van je lunchpakket/brood milieuvriendelijker om die in een herbruikbaar doosje mee te nemen. Dat scheelt een berg afval.

Frisdrankblikjes, conservenblikken en bakjes van kant en klaar maaltijden.

Aluminium pannen; we hadden die vroeger allemaal, en op de camping zie je nog wel eens. Ze hebben wel een beschermlaagje dat lekken van gevaarlijk metaal voorkomt, maar die laag kan er af slijten. Dan kan de aluminium in je voedsel terecht komen. Je kan je koude eten wel voor korte tijd beschermen met folie maar ook dan zal het geleidelijk aan aluminium gaan afscheiden.

Aluminium wordt gebruikt om water te filteren.

Medicijnen.

Zoals maagzuurpillen; deze bevatten aluminiumoxide.

Aluminiumfolie; matte en glanzende kant

Aluminiumfolie is een folie van aluminium van meestal 6 tot 20 micrometer dik dat wordt geproduceerd door herhaald walsen. Een enkele laag aluminiumfolie walsen is moeilijk vanwege de grote kans op scheuren tijdens het walsen. Dit probleem doet zich niet voor bij walsen van een dubbele laag, dus daarom kiest de fabriek voor deze methode. Het neveneffect is dat de folie een glanzende en een matte zijde krijgt. De glanzende kant was in contact met de wals; de matte kant met folie.

Maakt het eigenlijk uit welke kant je gebruikt? Volgens aluminiumfolie-fabrikanten niet – toevallig komt er één kant dof en de andere kant glimmend uit de pers. Maar volgens koks is er wel degelijk een verschil…

De glanzende kant reflecteert de warmte en de doffe kant houdt de warmte vast. Gerechten die je koel wilt houden, dek je daarom af met de glanzende kant naar boven. Wil je een gerecht in de oven zetten en voorkomen dat de bovenkant te snel verkleurt, dek het gerecht ook dan juist af met de glanzende kant naar buiten

Hoe komt het in je lijf/ is het nuttig of niet?

Het menselijk lichaam kan een beperkte hoeveelheid aluminium wel verdragen.

Volgens een onderzoek dat verscheen in het vaktijdschrift Neuroscience (Poirier et al., 2011), wordt slechts 0,06-0,4 procent van het aluminium dat door “gezonde mensen en door laboratoriumratten” wordt gegeten opgenomen door hun lichamen. De rest wordt uitgescheiden. Van die circa 0,4 procent wordt opnieuw slechts 1 procent opgenomen door de hersenen.

De WHO zegt dat 40 milligram per kg van je lichaamsgewicht een veilige hoeveelheid is om in het lichaam te hebben.

Metallothionine

Metallothionine is een lichaamseigen eiwit. Het lichaam bouwt dit zelf op uit 20 aminozuren die het kan opnemen uit eiwitrijke voeding. Uit 20 aminozuren, dus niet vreemd dat dit proces kwetsbaar is en er iets in fout kan gaan. Het eiwit wisselt zink uit met zware metalen zoals lood & aluminium die vervolgens het lichaam kunnen verlaten. Tekort aan eiwit veroorzaakt stapeling van metalen in de cellen. Deze stapeling/verontreiniging verstoort weer de functie van hersenen en organen. Het blokkeert enzymen waardoor voedselintoleranties ontstaan. We spreken hier dus van een complexe keten van oorzaak en schadelijke gevolgen in de fijnzinnige chemische balans en samenhang van in lichaam.

Is de relatie tussen toename autisme/ADHD en het toenemende gebruik van aluminium aangetoond

De verstoring van processen in het lichaam kan in de kern ontstaan door:

Genetische aanleg
genetische stoornis ligt in je erfelijke aanleg besloten, je wordt er mee geboren en is vrijwel onherroepelijk.

Epigenetische trigger
De enorme toename van mensen met ADHD en autisme kan onmogelijk worden veroorzaakt door een plotselinge verandering in de genetische aanleg, in het DNA. Die aanpassingen komen slechts spaarzaam, zeg eens in de 10.000 jaar, voor. Stressfactoren=epigenetische factoren kunnen wèl als trigger werken;

 • Vaccinaties
 • Bacterie of Virus
 • Antibioticum
 • Narcose
 • Zware metalen

Het effect van zware metalen

Zware metalen zijn schadelijk, zoals hiervoor al benoemd, afhankelijk van het soort metaal, de hoeveelheid en de vorm waarin ze gebruikt worden of voorkomen. De effecten zijn uiteenlopend;

 • zware metalen zijn neurotoxisch; verstoren het zenuwstelsel.
 • Zware metalen kunnen het immuunsysteem ondermijnen.
 • Zware metalen veroorzaken ontstekingen in de darmwand met verregaande gevolgen; denk aan beperkte opname van voedingsstoffen, overprikkeld immuunsysteem met alle gevolgen van dien en de schade die eiwitten veroorzaken die de beschadigde darmwand onbedoeld passeren en zo in de hersenen laaggradige ontstekingen veroorzaken. Lees hier meer details over in het E-Book op de website.
 • Ze zijn ook een voedingsbodem voor parasieten en bacteriën die de gezondheid belasten.

En nee, de wetenschappers zijn er nog niet uit of autisme en ADHD veroorzaakt kunnen worden of worden aangejaagd door zware metalen, door vaccins wellicht. Wat ik zelf in de praktijk zie is dat mensen met deze stoornissen veel winst behalen, echt een stuk beter gaan functioneren en zich fijner voelen, als ze voeding en leefstijl aanpassen . Dus; wie op de bewijzen van wie of waar dan ook vandaan wil wachten is daar vrij in. Zelf ging ik liever vóór de troepen uit met deze nieuwe kennis en die keus bevalt me goed. Vraag me naar de ervaringen die we opdoen…

Nader onderzoek Omdat aluminiumfolie wegwerp materiaal is krijgt het tijdens de productie geen beschermlaag. Daardoor kan voedsel dat ermee in aanraking komt de aluminium absorberen. Ghada Bassioni, een professor en hoofd van het departement scheikunde aan de Ain Shams University heeft vastgesteld dat de hoeveelheid geabsorbeerde aluminium dan erg hoog is. Er zijn veel meer onderzoeken te vinden en de uitkomsten zijn niet eensluidend, simpel omdat er veel randvoorwaarden van invloed zijn op de uitkomsten.

De effecten bij meer specifieke blootstelling bij af te bakenen groepen is makkelijker te meten, zoals bij mijnwerkers die allemaal dezelfde invloed van dit metaal ondergaan. Maar consensus is er nog lang niet; vraagt om méér onderzoek.

Invloed van Voeding en leefstijl? Maak je de optelsom van al deze kennis, dan weet je nu dat wàt je eet en hoe je leefstijl is in èlk geval van invloed is op je gezondheid.

Daarom mijn 9 adviezen voor je fitste leven!

 1. Filter je kraanwater.
 2. Gebruik geen deodorant/geen maagzuurremmers met zware metalen.
 3. Vraag eens na bij de bio-tandarts of je nog amalgaanvullingen hebt. Die lekken metaal. Misschien dat die gewisseld kunnen worden voor nieuwer materiaal.
 4. Eet 2 keer per week vis. Kleine vis, zeewier, schaal en schelpdieren.
 5. Zorg voor voldoende mineralen in je dagelijkse voeding door kwaliteit te eten. Je hebt ze nodig èn dit houd ook de opname van aluminium binnen de perken.
 6. Eet voldoende vezels uit groente en fruit, zaden noten en pitten voor de optimale darmpassage, dus ontgifting.
 7. Intermitting fasten; vraag me hoe en waarom! Je ontziet je organen door niet de hele dag door maar te eten en te drinken. Geef ze rust en de tijd om je lichaam op te schonen, elke dag weer.
 8. Beweeg!!! Zo stimuleer je je ademhaling, wordt die dieper en worden bloed en lymfe actiever rondgepompt om te voeden en ontgiften. En lymfe werkt met zwaartekracht en spierspanning, dus bewegen is machtig!
 9. Met STIP op 9; ZWEET! Ga naar de sauna, sport intensief, leef je seksueel uit; hoe je het gaat zweten maakt niet uit, maar ga zweten! Het is dé manier om aluminium uit je lijf te loodsen.