Antibioticum en Probioticum

80% van de ziektebeelden wordt veroorzaakt door niet goed functionerende darmen!

Biotica betekent letterlijk: leven. Daarmee wordt bedoeld: het leven in de darmen. Ook jaren geleden al, werd er veel gesproken over hoe belangrijk probiotica voor je gezondheid zijn. Heb je zelf ooit antibiotica gebruikt  voor een ontsteking, soms zelfs méérdere keren?  Antibiotica kunnen  levensreddend zijn en zijn soms écht noodzakelijk. Maarecht; minstens nèt zo belangrijk is het, en daar wordt lang niet altijd bij stilgestaan, om na die kuur ook een probioticum kuur te doen om de darmflora te herstellen zodat de darmen weer optimaal kunnen werken.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van pro-biotica?

  • Pro-biotica blijken darmherstel te bevorderen
  • Pro-biotica blijken een positief effect te hebben op mensen met hooikoorts of seizoensgebonden allergieën
  • Pro-biotica kan mensen helpen piekeren te voorkomen en kan daarmee ingezet worden als middel tegen depressiviteit
  • Pro-biotica kan helpen je weestand een enorme boost te geven waardoor je gezonder zult worden en méér energie zult ervaren
  • Pro-biotica kan helpen het risico op kanker te verminderen
  • Pro-biotica kan helpen het cholesterol in het bloed te verlagen
  • Pro-biotica kan helpen gewicht te verminderen

Baby’s worden geboren met een lekke darm

Elke baby wordt geboren met een lekkende darmwand en het enige middel om die af te rijpen is, door minimaal 6 maanden borstvoeding te geven. Want daar zitten namelijk onontbeerlijke stofjes in, ook niet na te maken, om dat proces te ondersteunen .

Fermenteren?

Fermentatie is het omzetten van voedsel door levende bacteriën of schimmels en hun enzymen. Zo ontstaat zuurkool, kaas, yoghurt, camembert en sojasaus. Maar óók wijn, bier, brood en olijven. Thee, koffie. Het is zo alledaags als je je maar voor kunt stellen. Zelfs 1/3 van het menselijk voedsel is bewerkt door bacteriën en schimmels die zeker bij kunnen dragen aan onze gezondheid. Natuurlijk zijn er ook minder bekende gefermenteerde voedingsmiddelen die héél gezond voor ons zijn; zoals Miso, de hartige Japanse bonenpasta waar je o.a. bouillon van kunt maken, of Kimchi, de gepekelde kool naar Koreaans recept.

Kefir

Eén van de simpelste manier van zelf fermenteren, is het maken van kefir. Het enige wat je nodig hebt, is een zakje “kefirbloemetjes” en een liter melk of sojamelk. Neem melk/sojamelk op kamertemperatuur en vermeng de inhoud van het zakje met de vloeistof. Laat het 48 uur staan en dan heb je een heerlijk  lichtzuur yoghurtachtig product. Je eet het als yoghurt maar is ook lekker voor een smoothie. Bewaar de pot in de koelkast. En als de bodem in zicht komt dan haal je er 3 eetlepels uit, op kamer temperatuur laten komen en toevoegen aan een liter melk of sojamelk op kamertemperatuur en het hele feest begint weer van voren af aan. In dit geval hoef je het maar 24 uur meer te laten staan.

Kefir, het perfecte vetverbrandend probioticum!

Zelf fermenteren

Er zijn allerlei mogelijkheden om zelf te fermenteren en het hoeft heus niet zo ingewikkeld te zijn. Christian Weij heeft, vertelt hij zelf, een borrelend huis. Hij maakt alles zelf: Limonades, pickles, zuurkool. Het kan hem niet gek genoeg zijn. In zijn boek “Verrot lekker” maakt hij je op inspirerende wijze bekend met het proces van fermenteren. Hij laat je zien hoe je zelf bij voorbeeld crème fraiche kunt maken. “Als je die eenmaal geproefd hebt, wil je die uit de winkel niet meer”, verzekert hij.

Eigenlijk zou er dagelijks gefermenteerde voeding op het menu moeten staan. Lees nog maar eens de gezondheidsbevorderende eigenschappen hierboven.