In al mijn programma’s maak ik gebruik van Tanita metingen. Ook kun je een losse Tanita meting bij me doen. Daarom vertel ik je graag iets meer over wat een Tanita meting eigenlijk is en wat je ermee meet.

Tanita meting weegschaal

Wat is het nut van de Tanita meting?

In vergelijking met traditionele gezondheidsindicatoren zoals de BMI (Body Mass Index) of de huidplooimeter (plaatselijk meten van het vetpercentage) biedt een Body Composition Analyzer u in een overzicht alle benodigde waarden om uw fysieke gesteldheid te beoordelen. Met deze indicatie van uw actuele gezondheid als uitgangspunt stellen we uw persoonlijke plan van aanpak samen. Een Body Composition Analyzer berekend niet alleen op nauwkeurige wijze uw BMI maar is ook in staat om uw vetpercentage, spiermassa en lichaamsvocht te analyseren.

Hoe verloopt de meting?

U stapt met blote voeten op de weegschaal. Een elektronisch stroomsignaal meet de impedantie in het lichaam en maakt een berekening van de weerstand en reactantie en geeft zo met een hoge nauwkeurigheid een analyse van de lichaamssamenstelling.

Tijdens deze Bio-impedantiemeting wordt de lichaamssamenstelling geanalyseerd aan de hand van de aanwezige spier-, vet-, vocht- en botmassa. U voelt niets van de meting.

Body Composition, ofwel ‘lichaamssamenstelling’ is de manier waarop het lichaam is onderverdeeld in verschillende weefsels. De opbouw van de lichaamssamenstelling is een goede voorspelling van uw fysieke gezondheid. Met uw waarden als uitgangspunt maken we een persoonlijk plan van aanpak om uw gezondheid te verBETERen.

Wat wordt er gemeten?

TBW Lichaamsvocht

Het lichaamsvocht is het aandeel vocht dat in het lichaam ligt opgeslagen als percentage van het totale lichaamsgewicht. Vocht is essentieel voor de gezondheid want het regelt o.a. de lichaamstemperatuur en de afdrijving van afvalstoffen. Dagelijks verlies je veel vocht via urine, ademhaling en zweet dus daarom is het belangrijk om voldoende water te drinken. De hoeveelheid vocht dat het lichaam elke dag nodig heeft verschilt van persoon tot persoon en is mede afhankelijk van het klimaat en de hoeveelheid lichaamsbeweging die iemand krijgt. Advies aan volwassenen is om dagelijks minimaal 2 liter vocht te drinken.

Het vochtpercentage is deels afhankelijk van de verdeling spier- en vetmassa in het lichaam. Mensen met een hogere spiermassa hebben over het algemeen een hoger vochtpercentage. Dit verklaart ook het verschil in gezonde waarden voor mannen en vrouwen. De vrouwen hebben van nature weer een hoger vetpercentage dan mannen.

Een gezond vochtpercentage naar man en vrouw:
Vrouw 45% – 60%    Man: 50% – 65%

Botmassa

Hoewel het niet waarschijnlijk is dat uw botmassa grote veranderingen zal ondergaan op de korte termijn is het wel van belang om uw botten gezond te houden. Bot bestaat uit levende cellen met o.a. botmineralen. Een gebalanceerd dieet rijk aan calcium in combinatie met een gezonde hoeveelheid aan lichaamsbeweging is essentieel in het onderhouden van uw botten.

Het bijhouden van de botmassa is interessant voor op de langere termijn. Veranderingen in uw lichaamssamenstelling gaan gepaard met veranderingen in uw botmassa. Gezonde botmassa ligt in de meting tussen 2 en 4.

*De manier waarop Tanita de botmassa berekend is geen geschikte vervanging voor een medische

Bone mass Tanita

BMR

BMR U verbrandt ook calorieën terwijl u in rust bent of slaapt. BMR geeft de minimale energie die u dan verbruikt voor een goede ademhaling en bloedsomloop. Hier geldt; hoe méér spieren, hoe hoger de BMR en hoe sneller uw lichaam reservevet kan verbranden. Met een nieuw, gezond voedingspatroon en bewegingspatroon dat met elkaar in balans is, is het dus mogelijk om spieren op te bouwen en je vetverbranding positief te beïnvloeden.

Metabolische leeftijd

Dit is de gezondheidsleeftijd van uw lichaam, gebaseerd op een vergelijking van het BMR met het gemiddelde BMR in uw leeftijdscategorie. De metabolische leeftijd geeft dus een indicatie van de gemiddelde leeftijd die bij uw stofwisseling past. Hoe lager uw metabolische leeftijd, hoe meer calorieën u in rust verbrand en hoe ‘gezonder’ u dus bent. De BMR van jongeren (tussen de 12 – 18) is het hoogst; zij verbranden op deze leeftijd de meeste calorieën in rust. Dit heeft te maken met de groei van het lichaam in die levensperiode.   Is uw metabolische leeftijd hoger dan uw werkelijke leeftijd, dan is dat een aanduiding voor extra aandacht voor verbetering van de stofwisseling, met name door het verhogen van uw Spiermassa.

Meetbereik ligt tussen 12 en 75 jaar.

Viscerale vetwaarde

Het viscerale vet, ook wel ‘buikvet’ genoemd, is het vet dat ligt opgeslagen rondom de organen zoals hart, longen, maag, lever, nieren, darmen in de romp.
Visceraal vet is dus onzichtbaar vet wat ook bij slanke mensen inwendig ronde de organen kan zitten. Zij zijn daardoor toch relatief ongezond wat op de langere duur een sluipend gevaar is.

Heren  : Uw buikvet is gezond als het ligt tussen de 6 en de 8, hooguit 9 Dames : Uw buikvet is gezond als het ligt tussen de 4 en de 6, hooguit 7

BMI (Body Mass Index)

De BMI is de verhouding tussen het gewicht en lengte en kan berekend worden door de massa in kilogram te delen door het kwadraat van de lengte in meters. BMI is een gezondheidsindicator die aangeeft of uw gewicht gezond is in relatie tot uw lengte of dat u overgewicht of ondergewicht heeft. Bij 30 en hoger spreken we van obesitas (ziekmakend overgewicht. Maar het BMI is niet accuraat; het werd ontwikkeld om op een eenvoudige manier gewicht in relatie tot lengte te analyseren zonder te kijken naar de lichaamssamenstelling waardoor de mate waarin het (over)gewicht wordt vertegenwoordigd niet is te herleiden.

Een gezond persoon met een hoge spiermassa en lage vetmassa kan volgens het BMI toch ‘overgewicht’ hebben omdat er enkel wordt gekeken naar het letterlijke gewicht en niet naar de oorzaak van het hoge gewicht. Het gebruik van BMI is dan ook achterhaald. Tegenwoordig kijken we naar (over)gewicht in relatie tot de lichaamssamenstelling, waarbij inzichtelijk wordt gemaakt hoe het gewicht is verdeeld ten behoeve van spier- en vetmassa.

18.5 – 24. normaal gewicht  gemiddeld risico

15 – 29.9   overgewicht       verhoogd risico

> 30         obesitas             sterk verhoogd risico

Vetpercentage

Het vetpercentage staat voor de vetmassa in verhouding tot het totale lichaamsgewicht. Een vetpercentage van 20% betekend dus dat 20% van het totale lichaamsgewicht wordt vertegenwoordig door vet.

Vetmassa: de vetmassa staat voor het de optelsom van het aanwezige vet in het lichaam, uitgedrukt in kilogrammen.

Lichaamsvet is essentieel voor de overleving van de mens. Het heeft verschillende functies zoals het reguleren van de lichaamstemperatuur, het opslaan van vitamines en beschermen/verzachten van schokken op vitale organen en gewrichten. Het verhoogt de kans hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en verschillende vormen van kanker.

Maar ook een te laag vetpercentage is gevaarlijk voor de gezondheid en verhoogd de kans op osteoporose op latere leeftijd en kan voor onregelmatigheden zorgen in de menstruatiecyclus van de vrouw.

Spiermassa

De spiermassa is een schatting van het totaal gewicht aan spieren in uw lichaam, uitgedrukt in kilogram. De spiermassa wordt berekend inclusief de skeletspieren, de fijnere spieren zoals die in het hart en maag en het opgeslagen water in deze spieren.

Dit is een goede indicator voor de hoeveelheid energie die iemand op een dag verbrand in rust, de BMR of de ruststofwisseling.

Een hogere spiermassa zorgt voor een snellere stofwisseling wat op den duur de vetverbranding verhoogd. Het verhogen van spiermassa is dus een effectieve manier om lichaamsvet op een gezonde manier te verbranden.
Het bijhouden van de spiermassa kan als ondersteuning worden gebruikt bij het berekenen van de ruststofwisseling. Ook maakt het inzichtelijk welke impact trainingen hebben op jouw spiermassa.