Als je maar gezond eet, heb je écht geen vitamines nodig!’ Maar daar léven we toch van? Van vitamines en mineralen? En sporenelementen?
Eet je met gezonde voeding voldoende vitamines komt kom je dan toch stoffen tekort? Er zijn voor- en tegenstanders. De tegenstanders worden extra gesterkt in hun mening omdat op veel vitamine potjes staat dat je bij een evenwichtige voeding voldoende vitamines binnenkrijgt. Maar wat ís evenwichtige voeding dan?
Vroeger……
- Toen was de aarde nog veel vruchtbaarder
- De bodem was nog niet uitgeput waardoor de mineralen via de voeding in ons lichaam kwamen
- Er werden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt
- Het voedsel kwam toen nog niet uit Verwegistan (reis- en bewaartijden)
- Er was geen bewaarmogelijkheid dus men at altijd vers en met de seizoenen mee
- Het eten werd niet geconserveerd
- Er werden geen E-nummers aan de voeding toegevoegd
- Het eten werd op een andere manier bereid (er was geen magnetron)
- Men verpakte geen rauwkost kant en klaar gesneden in een plastic zak met gas er bij om het meer dan een week houdbaar te maken
- Was het milieu schoner, dus je kreeg minder toxinen in je lijf.
- Er zijn er nieuwe risicogroepen; mensen die bijvoeding nodig hebben, zoals ouderen, mensen die medicijnen gebruiken want die breken veel voedingsstoffen af. Mensen die roken (roken breekt vitamine C af)
- Vrouwen met de anti conceptiepil hebben méér vitaminen nodig
- Mensen die zwaar sporten, hoe gezond sport ook is. Teveel, maar ook te weinig, is ‘stress’ voor je lijf
- Personen die diëten volgen want je loopt geheid stoffen mis die essentieel zijn
- Hadden mensen minder mentale stress door de druk van de maatschappij en het feit dat ze continu móeten presteren
We hebben in feite allemaal met een of meer van deze factoren te maken tegenwoordig..
Bijvoeding. Veel mensen zien vitamines, mineralen en sporenelementen nog steeds als een pil. Bijna als een soort van medicijn. Maar supplementen zijn ‘gewoon’ voeding, bijvoeding in gecomprimeerde vorm. We kunnen niet meer zonder bijvoeding maar nog niet iedereen is daarvan overtuigd.
Behalve de tegenstanders van bijvoeding zijn er ook mensen die juist vitaminepreparaten slikken om hun slechte eetpatroon te compenseren. Die maar raak eten en hopen met een vitaminepilletje alles weer recht te kunnen breien. Maar voedingssupplementen kunnen nooit een vervanging zijn voor goed en gevarieerd eten, dat altijd de basis moet zijn.
Dus
- Eerst je voeding en je leefstijl aanpassen
- Daarna bekijken welke bijvoeding je in kunt zetten
- Dàn pas aan de medicatie
Vitamines zijn van essentieel belang
De 13 verschillende vitamines en 21 mineralen en sporenelementen kunnen we niet zelf aanmaken dus moeten we die via de voeding binnen krijgen.
- Ze werken als antioxidant (bescherming en reparatie van de lichaamscellen)
- Versterken en onderhouden het immuunsysteem
- Bezitten een ontgiftende werking
- Helpen bij de omzetting van voeding in energie
- Ondersteunen de hersenfuncties
- Beschikken over een hartbeschermende functie
- Beschermen tegen vroegtijdige veroudering
- Werken als bouwmaterialen voor de vorming van botten en tanden
- Helpen bij de aanmaak van eiwitten en essentiële vetzuren
Voedingsstoffen
Laten we er van uitgaan dat we zoveel mogelijk proberen de voedingsstoffen uit voeding te halen. Voeding is en blijft altijd de basis. Niet alleen vanwege die enkele verdwaalde vitamine of mineraal die we nog tegen hopen te komen maar zeker ook vanwege de vezels die in de voeding zitten. Dus: ‘Eten wat uit de keuken komt’. De voeding die we eten, zou zoveel mogelijk kleur moeten bevatten. Ik zeg altijd: “Eten met de kleuren van de regenboog”. Elke kleur groente en fruit heeft zijn eigen specifieke werking in het lichaam. Daarom hebben we elke dag alle kleuren nodig:
- Rood: Tomaten, watermeloenen, radijsjes, frambozen, aardbeien enz. enz.
- Geel: Wortels, mandarijnen, ananas, citroenen, pompoen, gele paprika’s enz. enz.
- Groen: Waterkers, spinazie, groene asperges, boerenkool, groene thee enz. enz.
- Paars: Bieten, bramen, bosbessen, rode kool, aubergine, rode uien enz. enz.
- Wit: Champignons, uien, bloemkool, peren, knolrapen, knoflook enz. enz.
30 verschillende kleuren groenten en fruit per week
Je hebt dus elke dag 5 verschillende kleuren groenten en fruit nodig. En je zou per week zo’n kleine 30 verschillende soorten groenten en fruit binnen moeten zien te krijgen. Bij voorkeur biologisch om de lever zoveel mogelijk te ontzien. Die heeft het namelijk al knetterdruk met allerlei andere belangrijke taken waardoor hij niet aan ontgiften toekomt.
Het is bijna onbegonnen werk. Dit is de reden dat ik tijdens het volgen van het programma EET.JE.BETER, en zeker ook daarna, de Double X van Nutrilite adviseer. De Double X bevat 23 verschillende soorten biologische plantenstoffen en zo kom je per dag al bijna aan de hoeveelheid die je per week nodig zou hebben. Zelfs als ik het programma EET.JE.BETER niet zou volgen, zou ik tóch dag in dag uit de Double X gebruiken. Gewoon omdat ik het met mijn voeding niet red.
Samenstelling van de voeding
Naast de waarde van de voeding is het ook goed om te kijken naar de samenstelling ervan. In de natuur zal je niet één product tegenkomen dat én suiker én vet én zout bevat. Het zijn weliswaar alle drie stoffen die van nature voorkomen in voeding maar die ook toegevoegd kunnen worden als smaakmaker. De voedingsmiddelenindustrie voegt ze soms doodleuk alle drie toe aan één product om maar zoveel mogelijk omzet te maken door mensen ‘verslaafd’ te maken.
Het is niet alleen belangrijk dat we voeding eten met een zo hoog mogelijke voedingswaarde maar ook dat we dát wat er in zit, ten volle benutten. Daarom een aantal tips:
- Eet zoveel mogelijk biologisch
- Eet zo vers mogelijk; liever niet biologisch en vers dan biologisch en níet vers J
- Eet elke dag 3 grote borden vol met groenten en fruit (fruit 2 stuks)
- Eet niet alléén gekookte groenten maar zeker 50% rauw (bij darmproblemen oppassen met veel rauwe groenten)
- Je voeding zou voor het grootste deel uit planten moeten bestaan
Voordelen plantaardige voeding
Plantaardige voeding heeft heel veel voordelen t.o.v. dierlijke voeding. Natuurlijk hebben we dierlijke voeding nodig maar je voeding zou toch echt voor het grootste deel planten moeten bevatten. Waarom?
- Planten beschermen zichzelf tegen vijanden en door het eten van planten beschermen we ons lichaam ook tegen vijanden
- De vezels in plantaardige voeding zijn belangrijk voor onze darmen
- Groenten helpen om hormoonverstoorders af te voeren
- Planten bevatten talloze genezende stoffen
- Sommige planten kunnen helpen de bloeddruk te verlagen
- Planten kunnen helpen je cholesterol te verlagen
- Door het eten van planten heb je minder kans op diabetes type 2
- Het eten van planten kan je bescherming bieden tegen diverse vormen van kanker
Gezondheid kost geld
Het gebeurt wel eens dat ik de reactie krijg dat bijvoeding best veel geld kost. Als de cliënt heel enthousiast is over de Double X en de andere supplementen tijdens het programma en die producten daarna wil blijven gebruiken? Dat is gewoon niet goedkoop. Maar realiseer je eens wat 18 perziken op een dag zouden kosten? Of elke dag 3 grote borden vol met (liefst biologische) groenten en fruit? En dan is het nóg de vraag of dat voldoende zou zijn qua voedingswaarde.
Door het gebruiken van een goed voedingssupplement (op natuurlijke basis) heb je veel meer zekerheid dat je ook echt alles binnenkrijgt wat je nodig hebt terwijl het door het eten van voeding altijd maar afwachten is of alles er nog wel in zit wat er in zou móeten zitten.
Voorzorg of nazorg?
Ja…. gezondheid kost hoe dan ook geld, of je het nu besteedt aan voorzorg (preventie) of aan nazorg (platweg gezegd: het oplappen van de stukken). Je zult vroeg of laat in je gezondheid moeten investeren. Zowel in geld als in tijd. Ga je om financiële redenen supplementen halen bij de supermarkt? Bespaar je de moeite. Die zijn (meestal) synthetisch en die kun je net zo goed metéén door de w.c. spoelen omdat er van opname in het lichaam nauwelijks sprake is. ‘Goedkoop is duurkoop’. Dit gaat met betrekking tot supplementen zeker op.
‘Laat voeding je medicijn zijn’
Deze slogan van Hippocrates ken je vast wel en dat wil ik óók bereiken voor alle mensen in Nederland. Dat hun voeding hun medicijn gaat zijn. Dat is alleen niet te bereiken zolang de mensen meegaan in de adviezen van het Voedingscentrum met 200 gr groente en 2 stuks fruit per dag en daarnaast brood, melk, pasta en rijst. Dat gaat hem echt niet worden. Wil je écht dat voeding je medicijn is, dan zou je het advies op moeten volgen van de orthomoleculaire geneeskunde. Dat houdt in wel 500 tot 1000 g groenten en fruit per dag. Maar wat ik al aangaf, je zou tonnetje rond worden en het is onbetaalbaar. Je zou dan nog wel eens duurder uit kunnen komen dan met het totale plaatje van het Programma, dat aan de orthomoleculaire adviezen handen en voeten gegeven met voeding als basis (normale hoeveelheden, te behappen èn te betalen), aangevuld met de juiste natuurlijke bijvoeding.
En met de boodschappen? Daar ben je voortaan goedkoper mee uit dankzij bewustere keuzes; dat is de praktijk!
- Minder kant- en klare maaltijden
- Geen kant en klaar gesneden groenten uit een zak maar zelf snijden
- Geen junkfood meer
- En weet je nog? Mijn halve fles wijn en familiezak chips? Dag in dag uit? Alléén al dáárvan kon ik mijn supplementen betalen
- Om nog maar te zwijgen van de extra energie die je ervaart door GEZOND(er) te gaan eten en leven en wat dát uiteindelijk oplevert aan bergen kunnen verzetten, productiever zijn in je werk enz. enz.
- En het gevoel van geluk en zelfvertrouwen is met al het geld van de wereld niet te betalen
ADH – Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
Ik las ergens in een boek dat je ADH beter kunt vertalen naar Achterlijke Dagelijkse Hoeveelheid L. Prof. Dr. Leo Pruimboom, één van de docenten bij de opleiding Orthomoleculaire Geneeskunde, zei altijd: “het is nét genoeg om niet dood te gaan”. We zouden mensen eigenlijk veel meer moeten adviseren dan er doorsnee op de potjes staat. Maar dat mogen we niet. Het lijkt wel alsof er bepaalde instanties zijn die niet willen dat de mensen gezonder worden.
Eigen ADH
Om het lichaam echt een eerlijke kans te geven, zijn de benodigde hoeveelheden tijdens het volgen van het Programma aangepast.
Ik zeg keihard dat we voeding tekort komen, zeker in een periode dat het lichaam gaat ontgiften. En dan nog iets; de ‘normale’ ADH is berekend voor de hele bevolking en houdt geen rekening met de behoefte van een individu, de omstandigheden, leefstijl en/of ziektes.
Waar de adviezen van de Voedingsraad dienen om ‘net niet dood te gaan’, dienen de orthomoleculaire adviezen om GEZOND(er) OUD(er) te worden met behoud van energie en vitaliteit. Orthomoleculair wil zeggen dat het lichaam op een natuurlijke manier weer in balans gebracht wordt. De producten van Nutrilite zijn zo natuurlijk mogelijk, allemaal op biologische basis, veilig voor thuisgebruik en vooral; met een hoge opneembaarheid in het lichaam voor optimaal resultaat.
Basissuppletie advies voor de vrouw
In overleg met een orthomoleculair arts werd het volgende voor vrouwen geadviseerd:
- Een goede multi met vitamines, mineralen en plantenstoffen
- Vitamine C
- Calcium Magnesium met vitamine D
- Omega 3 vetzuren
- Vitamine D
- Aminozurencomplex
- Co-enzym Q10
Welke moet ik dan kiezen?
Er zijn zoveel verschillende soorten voedingssupplementen, dat mensen door de bomen het bos niet meer zien. Het geeft keuzestress en dat wil je al helemaal niet hebben. Daarom wil ik je uitleggen waar je op moet letten als je supplementen gaat aanschaffen en gebruiken. In dit boek staan 10 vragen waaraan een goed merk zou moeten voldoen. Daarmee ontdek je zelf dat Nutrilite een supergoed merk is; een echt kwaliteitsproduct levert.