KOOLHYDRATEN EN VET

 Is het niet bijzonder?                                                                                                                                                                         Dat je er bent!! Dat je hier bent.                                                                                                                                                           Dat je vanmorgen bent opgestaan en dat alles het gewoon “doet”!

Ga mee op reis. Van de hoogste bergen in de Alpen tot het kleinste levende deeltje in je lichaam. Kijk met me mee; hoe ingenieus je lichaam jou in leven houdt met haar bouw en de chemische processen die het mogelijk maken.

Het lichamelijke systeem is één fijnzinnig uitgebalanceerd geheel dat bestaat uit chemisch processen die elkaar voortdurend beïnvloeden met aan en uitschakelen van reacties, groeien en vernietigen. Alles om het lichaam en de geest fit en gezond te houden.

Weet je eenmaal hoe alles met alles samenhangt dan begrijp je ook hoe  je je eigen gezondheid enorm van dienst kan zijn door slimme, helende keuzes te maken op gebied van voeding, beweging, je leefomgeving, hoe je actief kiest voor gedachten en overtuigingen, wat je koste wat kost vermijd en met wie je wil omgaan.

In de volgende lezing zoemen we in op de rol van eiwitten op je gezondheid.                                                                            Méér onderwerpen en data staan hier;  https://www.yournaturalchemistry.nl/blog/x-talk-de-liemers/

Wat er nu aan bod komt;

Orthomoleculaire geneeskunde

De cel

Koolhydraten

Orthomoleculaire geneeskunde; wat is het?

Geneeskunde beoefenen door te voorzien in de juiste moleculen, in een goed opneembare vorm, die het lichamelijke systeem nodig heeft voor optimaal functioneren.

De grondlegger is Linus Pauling.                                                                                                                                                      Hij leefde van 1901-1994 als scheikundige en biochemist en deze kennis is dus nog jong. Nog niet doorgedrongen in de reguliere gezondheidszorg waar je deze helende mogelijkheden niet worden aangereikt. Zelf kan je hiermee het verschil maken tussen ziekte wegdrukken door medicijnen of je lichamelijk disfunctioneren herstellen met voeding, of die tijdelijk aanvullen met natuurlijke supplementen. Want Voeding=Medicijn.

Hij schreef over de helende werking van vitamine C op kanker, over kwantumfysica en deelde in zijn boeken ook heel praktische kennis over gezond oud worden.          .

De cel                                                                                                                                                                                              De cel is het kleinste deel van een organisme dat nog als levend wordt beschouwd.

Wat gebeurt er in de cel?

De cel bevat DNA waar in de genen de erfelijkheid vastligt. Cellen onderhouden zichzelf. Zij zijn bij die taak afhankelijk van de omgeving.

Wat heeft de cel daarom nodig?

  • Zuurstof
  • Een gezonde/schone omgeving
  • Goed contact met de omgeving rond de cel via het celmembraan
  • Voedingsstoffen
  • Brandstoffen
  • Een juist levenseinde

Als je beseft dat de processen in al jouw 60 biljoen cellen, de hele dag en nacht door, gebeuren, vraag jij je                dan wel eens af wat je eigen invloed is op de gezondheid van al die cellen in je lichaam?

Waaraan stel jij jouw cellen bloot en wat doet dat met jouzelf?

De mitochondriën; de energiecentrales                                                                                                                          Je voeding wordt in je maag/darmkanaal  in kleinere delen ontleed. Deze worden in de darm opgenomen in de kleinste bloedvaatjes en verder je lichaam in vervoerd.   Stel je dat eens voor!!!  De wand van elke cel is in staat om nutriënten= voedingsstoffen selectief  wel of niet binnen te laten.  Stel je dat eens voor!!!  Ja, nogmaals; wat een wonder en dat 60 biljoen keer, dag en nacht, continue dóór. In de mitochondriën gaan de stoffen door de citroenzuurcyclus heen; een proces in 4 stappen totdat uit de nutriënten de juiste brandstofvorm is gecreëerd waarmee de cel jouw kan dienen met energie. Nauwelijks voor te stellen toch!

Kan je je voorstellen dat dit een goede reden is om jezelf van gezonde brandstof en bouwstof te voorzien met voeding die voedt in plaats van vult zoals nu zo dikwijls gebeurt?                                               

De vragen die bij me opkomen; wat is de kwaliteit van de leefomgeving van jouw cellen? Met wat voed jij jouw cellen? Hier gaan we, met deze vragen in gedachten, in op het nut van de macronutriënten. In de volgende lezingen in deze serie van 20 vind je nog veel meer kennis over de rol van voeding & leefstijl op je gezondheid..

Macronutriënten                                                                                                                                                                     In verhouding tot vitaminen, mineralen en sporenelementen die in mili/microgram worden gemeten hebben we relatief veel gram per dag van de macronutriënten nodig als brandstof, bouwstof en voor opslag.                                   In de vorm van zuurstof, koolhydraten, eiwitten en vetten. En ook alcohol is een macronutriënt.

Over calorieën Een calorie is de hoeveelheid energie die nodig is om één gram zuiver water 1 graad Celsius te verwarmen. Want warmte=energie.1000 calorieën = een kilocalorie.

En hoeveel calorieën heb je nodig om te leven?

  • BMR Basis Metabolisme Rate. De behoefte aan calorieën om alle Standaardprogramma’s te laten verlopen=ongeveer 1000 calorieën.
  • Calorieën voor actie d.w.z. alle activiteiten, niet alleen sporten.
  • Thermogeen effect van voeding

Een tijd lang is “calorieën tellen” het gangbare advies geweest om gezond en slank mee te worden. Echter; de ene calorie is de andere niet. De waarde hangt mede af van de bron, van het voedsel waar die in zit. En dit blijft dus een gebrekkige manier om je voeding te managen.

Jojo effect

Wat is het bijkomend gevaar van calorieën tellen? Als je te weinig calorieën binnen krijgt door strenglijnen dan raakt je lichaam in stress modus. Je hersenen nemen waar dat er te weinig voedsel is. Ze zullen je ten alle tijden beschermen tegen ziekte en dood en nemen maatregelen bij deze schaarste. Je schildklier draait de stofwisseling omlaag. Gevolg is dat je trager en futloos wordt. Wat doe je daaraan; juist!!! Je gaat eten voor méér energie en zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Naar beneden………

Het is een hele lange weg terug als je schildkier eenmaal in deze trage modus is geraakt, dus ik zeg; eten!                    Met verstand van zaken gezond en genoeg eten.

Koolhydraten

Soorten koolhydraten

Monosaccharides

Disaccharides

Oligosaccharides

Polysaccharides

Monosacchariden

Enkelvoudige suiker, o.a. glucose, fructose en galactose.

Dit is een goede energiebron als de kwaliteit van je voedsel goed is.

Voedsel voor de spieren.      Voor de hersenen

Glucose laat de bloedsuikerspiegel stijgen. Het lichaam maakt dan Insuline aan waardoor de suiker als brandstof opgenomen kan worden in de cellen van spieren en hersenen.

Ook activeert insuline de aanmaak van Leptine, het verzadigingshormoon, dat maakt dat je stopt met eten als het lichaam voldoende voeding binnen heeft gekregen.

Fructose, dat is een ander verhaal.

Het bijzondere aan Fructose is dat  het de bloedsuikerspiegel wel verhoogd maar het veroorzaakt geen insulinepiek; het wordt rechtstreeks verwerkt en opgeslagen door de lever in de vorm van glycogeen in de spieren. Als die opslag aan de max zit, dan wordt de rest van de fructose opgeslagen als triglyceriden-vet. Je leest het goed; suiker wordt omgezet in vet.

Wordt de fructose gecombineerd gegeten met veel vezels en voedingsstoffen zoals in fruit, dan is de vetomzetting aanmerkelijk minder.

Er wordt dan al fructose verbrandt met het vertering/opnameproces. De lever heeft het daardoor een stuk minder zwaar; die krijgt meer tijd om de fructose om te zetten en een deel is al verbrand en hoeft daardoor niet als vet opgeslagen te worden.

Eet fruit dus met schil en pitjes en klokhuis op; vezels zijn superbelangrijk voor je gezondheid. Vermijd vruchtensappen en smoothies met veel fruitsap. Heb je er desondanks teveel van genomen; je verliest de vetopslag die je daarmee creëerde alleen door beweging.

Fructose als verdienmodel

Uit suiker, graan, mais en aardappelen wordt tegenwoordig goedkope Fructose gemaakt. Die is 2 keer zo zoet als suiker dus dat scheelt veel aan grondstofkosten voor de fabrikanten. Als je bedenkt dat in 80% van de voeding uit de winkel fructose is toegevoegd, dan reken maar uit die winst!

Gevolg is echter wel dat steeds meer mensen, met name steeds meer kinderen, een vervette lever hebben. En daardoor overgewicht, hart en vaatziekten diabetes en obesitas.

Kijk op de video naar het verhaal over het meisje dat gewapend met krentenbol en flesje sinaasappelsap vrolijk het schoolplein op huppelt.                                                                                                      Wat is het effect van deze geliefde tussendoortjes op kinderen?

 Ernstige neveneffecten van Fructose

  • Maakt hongerig.
  • Triggert met name jouw behoefte aan nog méér suiker! Je zal je gaan overeten en dikker worden.
  • Chronische laaggradige=onzichtbare ontstekingen
  • Verzuring van je lichaam
  • Verhoogde bloeddruk
  • Méér vetopslag

In de Oertijd was de opslag van fructose uit fruit een perfect mechanisme. De vetopslag gebeurde in de herfst als er veel fruit te vinden was. Het enzym Fructokinase activeerde het enzym Aldolase dat het metabolisme omzet van vetverbranding naar vetopslag. Zo legde men een perfecte vetreserve aan voor de karige koude wintertijd.

Maar je begrijpt het al; die tijden zijn voorbij. Wij moeten echt onze gewoonten aanpassen aan onze westerse leefstijl.

Geen Fructose Stress nu!  5 tips om je keuzes aan te passen.

  • Koop NIETS meer met toegevoegde glucose of fructose. Plus alle 65 andere schuilnamen voor suiker die de fabrikanten op je loslaten om je om de tuin te leiden en toch hun product te kopen. Vraag vandaag nog naar mijn Suikerschuilnamenkaart zodat jij niet meer te misleiden bent!
  • Kies fruit uit met lage fructose. Zoek de suikergehaltes op; die verschillen behoorlijk.
  • Drink gewoon géén vruchtensappen
  • Kies voor natuurlijke zoetmakers in de keuken. Probeer bijvoorbeeld Stevia uit. Of koop honing van de imker. (dus niet de bewerkte kwaliteit uit de supermarkt)
  • Lest best; herontdek en geniet van echte SMAAK van kruiden en specerijen

Disachariden, Oligosachariden, Polysachariden.

Ze bestaan uit meerdere monosachariden.

Disachariden zijn vaak kunstmatige zoetstoffen, o.a. sacharose en lactose

Oligosachariden bestaan uit 3 tot 9 monosachariden o.a. uit plantenvezels, de Lookfamilie, Soja en andere peulen.

Deze suikers zijn allemaal beperkt verteerbaar door de mens door de samenstelling.

Polysachariden kunnen uit duizenden monosachariden bestaan.

Zoals zetmeelrijke groenten, granen (witmeel) en aardappels.

Ze veroorzaken een snelle bloedsuikerstijging. Zo gauw je erop kauwt wordt al in de mond amylase aangemaakt om de vertering te starten.  Sommige echter zijn puur vezels en moeten verteerd worden in de darmen.

Wat snelle suikers met je doen

Snelle suikers  veroorzaken snel èn vaak een hoog=ongezond bloedsuikergehalte. Het maakt voor je brein niks uit of de suikers in de vorm van een suikerklontje, een banaan, een snee brood of een bord pasta het lichaam binnen komen. Suiker= suiker= hoger bloedsuikergehalte= insulineproductie.

Als de insulineproductie=pancreas, wordt overvraagt door een constante stroom van suikeraanbod dan is het gevolg dat je bloedsuikerdips in schiet met slapte en dùs snelle trek in eten als gevolg.

Allemaal aanleiding tot

  • Overgewicht
  • Insulineresistentie en Diabetes 2
  • Metabool Syndroom
  • Reuma en artritis

Hoeveel is gezond

Een indicatie;

Volledig in rust, puur voor je Basis Programma’s = 1000kcal

Plus energie voor Lichaamstemperatuur en je activiteiten.

Hoeveel suiker dat je nodig hebt hangt van veel persoonlijke factoren af.

Zo liep mijn energiebalans tijdens mijn wandelvakantie in de Oostenrijks Alpen deze zomer goed vast! Je hoort er alles over in de video opname van de lezing.  Hoe ik oplossingen zocht om voldoende te eten tijdens de intensieve wandeldagen, hoog en fantastisch te midden van de natuur. Hoe ik ziek werd en hoe ik met kennis van zaken en wat doorzettingsvermogen wist te herstellen.

Waarom medicatie voor diabeten in de kern geen verBETERing is?

Wordt er ooit iemand echt beter door? Nee dus!

Wie heeft er belang bij dat mensen afhankelijk van medicatie blijven?

Ja; inderdaad, je bent hoogstwaarschijnlijk onnodig afhankelijk van medicatie want diabetes is in veel gevallen op te lossen, puur door gezonde voeding.

Wees je er van bewust; je bent een hoogwaardig verdienmodel dus niet elke informatie is neutraal, puur in jouw belang. In de video vertel ik er meer over.

 

Vraag van een van de gasten in de lezing; medicijnen die reguleren toch de bloedsuikerspiegel, dus waarom zou ik me zorgen maken?

Nu je weer eens gehoord hebt hoe ingenieus je lichaam werkt, hoe je chemie de gekste bokkensprongen maakt om jou levend en gezond te houden.  Zou het dan niet geweldig zij als je jezelf daarin ondersteunt!                                       Nogmaals; waarom zou je afhankelijk willen zijn van medicijnen?                                                                                     Waarom steeds die overload aan suikers en ander belastende stoffen naar binnen werken nu je weet hoe je cellen aan het werk zijn voor jou. En als je in de toekomst niet wil leiden aan alle ziekmakende gevolgen van diabetes, keer dan zelf deze chronische ziekte om. NU!!

Ja omkeren dat kan!!

Je zal gezonde, heerlijke, koolhydraatbeperkte voedende voeding ontdekken als je aan de slag gaat met het Programma EET JE BETER. Er zal een nieuwe wereld aan smaken en keuzes voor je opengaan. Met recepten          die je in een mum van tijd en supermakkelijk maakt. Met Voeding los je diabetes op.

Daar wordt je fit en energiek van!            BETER…….

Vragen?             Oneens?      Ongemakkelijk of ongelooflijk?                   

      OF WIL JE verBETERing EN ZOEK JE DE WEG?

Kom eens van gedachten wisselen in mijn praktijk in Westervoort. Maak gebruik van mijn aanbod voor een gratis meting van je lichaamswaarden op de Tanitaweegschaal zodat je met eigen ogen kan aflezen hoe je lichaam ervoor staat. Met persoonlijk advies op maat weet je dan precies wat je kan aanpakken om je regie terug te nemen over jouw gezondheid.               Want echt, dat kan!

https://www.yournaturalchemistry.nl/voeding/eet-je-beter/