De laatste 30 jaar worden we in de Westerse wereld steeds ongezonder en dikker terwijl we massaal zijn gaan sporten, we letten op de voeding, uitproberen wat er aangeboden wordt aan oplossingen, maar alles zonder blijvend effect. Welvaartsziekten komen steeds vaker voor. Volgens cijfers van het CBS is het percentage Nederlanders dat overgewicht heeft van 1986 tot 2015 gestegen van 28,1% naar 43%! Tel daarbij het extra risico’s op hart- en vaatziekten en diabetes type II op en de chronisch zieken. Hierdoor is gezond eten een hot item geworden.
Eerst was suiker de boosdoener. Maar alle suikervrije producten en dranken hebben niet voor een verbetering gezorgd. Daarna kregen de gluten de schuld, maar ook de glutenvrije producten boden geen uitkomst, sterker nog; ze zitten boordevol met suikers. Ook onze poging om het vet uit ons eten te halen had geen effect en had eerder een averechtse werking; toen de overheid adviseerde om minder vet en méér koolhydraten te gaan eten steeg het aantal mensen met overgewicht dramatisch.
Toen kwamen de koolhydraten aan de beurt en de koolhydraatarme diëten rezen als paddenstoelen uit de grond en koolhydraatarme voedingsproducten zijn tegenwoordig overal te vinden. En nog steeds blijven we met zijn allen dikker en ongezonder worden. We zijn er dus niets mee opgeschoten door bepaalde zaken uit onze voeding te elimineren en het is dus blijkbaar niet wat er in onze voeding zit dat ons ongezond maakt. Waar ligt de oplossing dan wel?
Onze huidige voeding zit boordevol met snelle koolhydraten òf bevat helemaal geen koolhydraten. Wat hier ontbreekt zijn de complexe koolhydraten uit groente, vezels, noten en zaden. Dus zowel koolhydraatarm of koolhydraatloos als een teveel aan snelle koolhydraten brengen ons niet verder.
We moeten ons heil zoeken in voeding die aan een aantal criteria voldoet:
1. Glutenvrij
2. Lactose arm
3. Suikervrij
4. Vrij aan schadelijke E-middelen
5. En…… koolhydraatbewust
Je hebt koolhydraten nodig
Ga je na een koolhydraatarm dieet weer ‘normaal’ eten, dan komen de kilo’s er gewoon weer bij want de schildklier die het hormoon produceert dat de stofwisseling aanstuurt komt stoffen te kort en kan dus niet functioneren. Je verbranding blijft op een laag pitje staan en zo zitten de verloren kilo’s er in no time weer aan mèt rente.
Koolhydraten zijn onder te verdelen in snelle en langzame koolhydraten en in goede en slechte koolhydraten. Van oorsprong aten onze voorouders veel minder koolhydraten dan wij heden ten dage. De verdeling koolhydraten, eiwitten en vetten in hun voeding was ongeveer: 1/3-1/3-1/3. De voeding van de moderne mens bevat 70% koolhydraten terwijl ons lijf daar van nature niet voor is gemaakt.
Koolhydraatvrij werkt niet maar we hebben ze dus wèl nodig. Het is dus zaak om de goede van de slechte koolhydraten te onderscheiden en de gulden middenweg te vinden.
Slechte koolhydraten zitten in:
- koek
- snoep
- gebak
- witbrood
- witte pasta’s
- etc.
Goede koolhydraten zitten in:
- groente
- fruit
- noten
- zaden
Zo zijn er ook nog snelle en langzame koolhydraten. Fruit is een gezonde en een goede koolhydraat maar wel een snèlle die een enorme schommeling in de bloedsuikerspiegel veroorzaakt. Daardoor honger, een moe gevoel en vetopslag, dus die bloedsuikerschommelingen moet je voorkomen. Hoed je de bloedsuikerspiegel stabiel, dan voorkomt dat juist de honger en vetopslag en heb je méér energie.
Het programma EET.JE.BETER
Als je het programma EET.JE.BETER volgt, kom je ongeveer uit op 1/3 eiwitten, 1/3 koolhydraten en 1/3 vetten, koolhydraatbewust. Dat houdt in: precies genoeg koolhydraten om de schildklier tevreden te houden en ook weer niet zoveel koolhydraten dat je niet meer afvalt. Alles in de juiste balans en zo samengesteld dat:
- Je verandert van een koolhydraatverbrander in een vetverbrander
- Je krijgt een stabielere bloedsuikerwaarde
- Je hebt minder honger
- Je zult meer energie ervaren
- Allerlei vage klachten verdwijnen als sneeuw voor de zon