Toen ik net 17 was, werd er na klachten in mijn knieën al vrij snel vastgesteld dat dit werd veroorzaakt door reuma. Dat is inmiddels 40 jaar geleden. In die tijd heb ik verschillende behandelingen ondergaan. In hoeverre die de reuma hebben afgeremd is lastig te zeggen, want de reuma zorgde voor veel schade aan de gewrichten en er zijn in al die jaren 5 protheses geplaatst.

Twee jaar geleden zat ik alleen nog maar op de bank, ik wilde te veel en had mezelf uitgeput. Ik slikte jarenlang maar 7,5 mg Methotrexaat en de reumatoloog stelde voor om dit tijdelijk op te hogen naar 25 mg per week. Ik wil het liefst zo min mogelijk medicijnen slikken, maar kon op dat moment wel even een steuntje in de rug gebruiken. Na een tijdje ging het stukken beter, ook omdat ik het veel rustiger aan deed en beter naar mijn lichaam luisterde. De reumatoloog vond echter dat er nog te veel ontstekingsactiviteit was en stelde voor om de reuma met Remicade te gaan behandelen. Dit middel zou via een infuus worden toegediend en om bijwerkingen te voorkomen, zou ik vooraf prednison krijgen. Toen ik dit hoorde, gingen bij mij alle alarmbellen af. Dit klonk niet goed. Ik had inmiddels ernstige slaapapneu met een dieet en ademhalingsoefeningen sterk teruggebracht, dus ik was al bewuster met voeding bezig. Op dat moment las ik in het plaatselijke weekblad over De Eetlijn. Ook artritis stond in het rijtje van klachten die met de juiste voeding kan worden aangepakt. Zo ben ik bij Margo terecht gekomen. Daarna ging het snel. Ik ben een week na de eerste afspraak met het dieet begonnen, want je moet eerst even wat voorbereidingen treffen, zoals je (koel)kast opschonen en nieuwe, andere producten in huis halen.

Na 10 weken het dieet te hebben gevolgd, had ik weer een afspraak bij de reumatoloog. Ze voelt altijd aan de gewrichten in mijn hand hoe actief de reuma is. Ze gaf aan dat de ontstekingen duidelijk verminderd waren, waardoor ik geen behandeling met Remicade meer nodig heb. Ik ben hier natuurlijk heel erg blij mee. Neveneffecten zijn dat ik ook meer energie heb en flink ben afgevallen. Alleen dat laatste is nog even een punt van aandacht, want ik wil niet meer afvallen en zoek nog naar een balans hierin. Nu moet ik mij voor 80% aan het dieet houden en mag ik 20% ‘smokkelen’. Ook dit is weer even zoeken naar een goede balans, maar dit lukt vast, al is het met vallen en opstaan. Het dieet is over het algemeen goed vol te houden en je wordt steeds creatiever. Af en toe, vooral als ik moe ben, heb ik nog wel eens zin in zoetigheid. Meestal los ik dit op door een beker warme chocolademelk te maken van rauwe cacaopoeder, soyamelk en wat druppels vloeibare stevia. Echt een traktatie!