Let op dan; slechts 2% van het cholesterol komt uit de voeding!!!

Véél mensen staan nog op het verkeerde been ten aanzien van de werkelijke waarde  cholesterol, de onmisbaarheid voor de gezondheid zelfs, en laten we nu eindelijk eens een einde maken aan de cholesterol leugen.

Hoog cholesterol

Wie is er níet bang gemaakt voor een te hoog cholesterol?

Er zijn zóveel mensen die een min of méér verhoogd cholesterol hebben! Uiteraard heeft de farmaceutische industrie dé oplossing in handen en roept tegen wie het maar horen wil dat het levensgevaarlijk is, een te hoog cholesterol. Kapitalen hebben ze uitgegeven om iedereen er van te overtuigen dat dat levensgevaarlijk is.

En dat er een doeltreffend medicijn verkrijgbaar voor is; ben hen uiteraard. Veel, echt héél veel mensen slikken hun medicijnen inmiddels een aantal jaren en nu steken ook de nare bijwerkingen de kop op.

Zo worden we al méér dan 30 jaar misleid door dure campagnes voor vetarm eten maar echt; ze zijn absoluut ongegrond. Uit onderzoek gedurende 8 jaar op 49.000 vrouwen blijkt dat een vetarm dieet NÍET!!! het risico op obesitas en hart- en vaatziektes vermindert.

In 1977 toen we met zijn allen maar dikker en ongezonder werden, is er door de overheid advies uitgebracht om minder vet en méér koolhydraten gaan eten. Toen ging het los! Precies vanaf dat jaar zien we stijgende aantallen mensen met obesitas, met hart- en vaatziektes en diabetes.

Echt; je kunt beter een wat verhoogd cholesterol hebben dan een te laag.

Mythes waar ook jij in gelooft misschien?

 • Eten van verzadigde vetten zou het cholesterol in je bloed verhogen
 • Dat zou méér risico geven op obesitas en hart- en vaatziektes
 • Eieren zijn cholesterol verhogend
 • We moeten stoppen met vet veten en méér koolhydraten gaan gebruiken

Goede functies van cholesterol

Maar wat zijn dan wèl de (goede) functies van cholesterol?

 • Zonder cholesterol ga je dood want het heeft een aantal zéér belangrijke functies in ons lichaam:
 • Het is de grondstof voor gal en hormonen
 • De geslachtshormonen worden zelfs gemaakt op basis van cholesterol
 • Het is bouwstof voor onze lichaamscellen
 • Het speelt een rol bij de aanmaak van celwanden en zenuwvezels
 • Het speelt een rol bij de opname en of vorming van vitamines A, D, E en K
 • Het is de grondstof voor myeline schede (bescherming zenuwbanen)

Ons geheugenhormoon is op basis van cholesterol, dat bekent dat als je cholesterol te laag is, je geheugen wel eens een flinke optater zou kunnen krijgen. Er is zeer veel cholesterol in de hersenen; deze stof is dus cruciaal is voor een goede hersenwerking

De lever maakt cholesterol aan

Als we een tekort hebben aan cholesterol, gaat de lever er zelf méér van aanmaken om de wand van je bloedvaten te beschermen. Dus hoezo is cholesterol een slecht product, als je lichaam het zelf aanmaakt bij een tekort?

Als cholesterol beschermt tegen hart- en vaatziektes, hoe zit dat dan met onze negatieve overtuigingen? Wat is dan de werkelijkheid?

Door allerlei verkeerde voeding , o.a. suiker en “verkeerde” koolhydraten, ontstaan er in ons lichaam vele kleine= laaggradige ontstekingen.

Ook komen er met de verkeerde voeding mee toxines in je lichamelijke systeem.

Deze 2 factoren veroorzaken kleine scheurtjes aan de binnenkant van onze bloedvaten. De lever neemt dat waar, en op kleinere schaal ook de bijnieren, darmen en testikels, en die gaan méér cholesterol aanmaken om de scheurtjes als het ware dicht te plamuren; de bloedvaten te repareren.

Cholesterolremmers verwijderen juist die helende beschermlaag. Het cholesterol is dus niet het probleem, maar het zijn de scheurtjes als gevolg van de laaggradige ontstekingen en de toxines.

Pak je die ontstekingen aan door je voeding aan te passen dan verdwijnt de aanleiding voor het hogere cholesterol en zakt het gehalte in je bloed  vanzelf! Begrijp je ook meteen waarom de cholesterolremmers vaak erger zijn dan de kwaal! We moeten er gewoon voor zorgen dat er helemaal geen ontstekingen ontstáán!!!

In de praktijk ervaar ik zéér goede resultaten bij mensen die het gezondheidsprogramma volgen. Zelfs mensen met verhoogd cholesterol, kunnen na enige tijd weer normale waardes tegemoet zien.

Lees zelf “De cholesterol leugen”, het boek van Prof. Dr. Walter Hartenbach waarin hij uiteenzet dat het niet cholesterol is dat ons ziek maakt. Het zijn de laaggradige ontstekingen en juist het cholesterol beschermt onze bloedvaten!