Voeding en autisme

Wat kan voeding betekenen voor iemand met autisme?

Niemand is een massa; ieder mens is uniek en dat is pràchtig. Het is óók zo dat er lijnen te herkennen zijn in gedrag, behoeftes en problematiek. Je leest hier over een aantal factoren en gevolgen die, weliswaar in uiteenlopende combinaties maar toch, als leidraad gelden voor mensen met een autistisch brein. Uit ervaring weet ik dat het vinden van gezonde voeding voor deze mensen een hele uitdaging is. Gezond; maar ook mèt de voorwaarden om die voeding ook werkelijk te kùnnen eten.

Want, wist je dat een autistisch brein

 • geen koppeling maakt dat je moet eten als je je flauw voelt?
 • jouw barstende hoofdpijn niet vertaald wordt als een prikkel dat je dorst hebt en dus moet drinken?
 • de voeding op je bord kan waarnemen en jou tot eten kan aanzetten als alle producten van je maaltijd los van elkaar op je bord liggen?
 • de juiste consistentie van je voeding nodig heeft zodat Jij het door kan slikken?
 • het slikken volautomatisch blokkeert als de voeding ongezond of niet zuiver is?
 • behoefte heeft aan een vast eetpatroon zodat het minder hoeft te schakelen om alle gerechten die op je bord komen te analyseren; deze input niet steeds opnieuw hoeft om te schakelen naar de activiteit ‘eten”?
Vraag het e-book voeding en autisme aan

Daarom zet ik de orthomoleculaire kennis, de voedingsleer èn structuur in om je te helpen om gezond te gaan eten. Om je daarmee fit te voelen. Om energiek te zijn en blijven. Meer weten? Lees snel verder en ontdek het EET.JE.BETER programma!

Wat is autisme?

De term autismespectrumstoornis (ASS) is afkomstig uit de DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders).

Autisme komt in vele vormen. Van mensen met een hoog IQ tot mensen met een laag IQ. De hersenen van iemand met autisme werken anders. Met name het verwerken van informatie die de hele dag binnenkomt wordt op een andere manier verwerkt. Dat leidt tot overprikkeling.

In 2015 ontdekken wetenschappers van Harvard en MIT een verband tussen autistisch gedrag en een verminderde activiteit van een heel belangrijke neurotransmitter in het brein. Dit type neurotransmitter zorgt normaal gesproken voor de overdracht van de signalen (boodschappen), waardoor het brein kan communiceren met de andere organen in het lichaam. Bij mensen met autisme wordt dit proces verstoord. Hier komt voeding om de hoek kijken als belangrijk element hier iets aan te doen.

Wat is de relatie tussen voeding en autisme?

Autisme is van epigenetische aard. Dat betekend dat het in aanleg in het DNA aanwezig is en onder bepaalde omstandigheden geactiveerd wordt. Het gen dat als taak heeft om  stoffen selectief de cel binnen te laten en ongewenste stoffen buiten houdt stuurt daartoe de zogenaamde “Slotjes” aan op de celwand. Dit ingenieuze proces van openen en sluiten wordt in de huidige tijd verstoord door invloeden van buitenaf zoals de exorfinen, waardoor het systeem overbelast raakt met als gevolg ontstekingen, een verlaagde productie van Dopamine en Exorfinen en overname van stressbeheersing door een ander circuit wat bijnieruitputting en Burn Out veroorzaakt. Ook uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat er verband is tussen de darmen en hersenen.

Dopamine-tekort is de kernoorzaak van autisme en daarmee tevens de link naar herstel, want de aanmaak van méér Endorfine geeft automatisch meer Dopamine-productie. Je kan zelf de verhoging van je Endorfine beïnvloeden door het nuttigen van specifieke voedingsstoffen en door het suppleren van enzymen. Dat tezamen geeft je overzicht, focus, planning, impuls om tot actie komen en vooral; het geeft je je RUST terug.

Mensen met autisme hebben daarnaast aanleg voor het lekkende Darm syndroom. Goede kwaliteit voedsel en de extra stoffen die men inneemt om de hormoonhuishouding herstellen met supplementen, die kunnen pas worden opgenomen in het lichaam als de darmwand perfect functioneert. Dat wil zeggen; als de darmwand stoffen die ontstekingen veroorzaken niet doorlaat en de voedende stoffen laat passeren.

Hier is voor velen winst te behalen door kritisch en met kennis van zaken te kiezen voor helende voeding.

EET.JE.BETER

EET.JE.BETER is een programma met de nadruk op veranderen van voeding en leefstijl. Voor het herstel van Your Natural Chemistry, op weg naar een fit en gezond leven. Ik heb me gespecialiseerd in de begeleiding van mensen met ADHD en Autisme. Mijn extra ondersteuning en de aangepaste instructies en iconen in het programma maken het voor cliënten met ADHD en autisme haalbaar om  de helende nieuwe stijl van eten en leven in praktijk te brengen.

 • Duidelijke dagschema’s voor 18 dagen
 • Uniform beeld weekmenu’s
 • Rustige opmaak van de pagina’s met informatie
 • Heldere iconen bij de recepten
 • Personal coaching
 • Aangepaste recepten op maat in overleg

Wat krijg je?

 1. Your Natural Chemistry digi-boek met kennis over voeding en toelichting op het programma
 2. Your Natural Chemistry digi-boek met dagschema’s voor 18 dagen plus alle recepten
 3. Illustratie van de producten met iconen
 4. Personal coaching: de eerste 3 maanden een startgesprek van 60 minuten, met 2 vervolgconsulten van 15 minuten

Te koop in de praktijk en exclusief zijn specifieke supplementen om darmen en brein te helen. 

Welke resultaten zie ik?

Bijna alle mensen met autisme gaan erop vooruit en voelen zich beter. Dit komt door de verbeterde darmfunctie en het positieve effect daarvan op de hersenen. Je kunt je beter concentreren en hebt minder last van de typische klachten bij ADHD en autisme.

Ja, ik wil van start!